Voedingsvezels online kopen

5.00% korting

Waarom is vezelrijke voeding zo belangrijk? - FIT.nl

https://www.fit.nl/voeding/vezelrijke-voeding

Voedingsvezels verminderen de kans op diabetes type 2 Uit een recente overzichtstudie is gebleken een vezelrijk dieet mogelijk de kans verkleint op diabetes type 2 [2] . Het is de vraag of dit effect direct te wijten is aan de ingenomen voedingsvezels, of dat mensen die meer voedingsvezels nemen minder overgewicht hebben en daardoor een verlaagde kans hebben op diabetes type 2 [1,2] .

2.25% korting

Vezels | Laagste prijzen en in 24 uur thuis bezorgd!

https://www.body-supplies.nl/voedingssupplementen/voedingsvezels/

Voedingsvezels zijn van plantaardige oorsprong en zijn voornamelijk afkomstig uit de celwand van planten. Ons voedsel bevat niet één enkel vezeltype, maar een mengsel van vele verschillende soorten vezels. Belangrijke bronnen van vezels zijn groente, fruit, aardappelen, brood, ontbijtgranen, peulvruchten en noten.

3.25% korting
undefined korting

Wat zijn voedingsvezels? | 23 Vezelrijke voedingsmiddelen

https://nl.myprotein.com/thezone/voeding/wat-zijn-voedingsvezels-23-vezelrijke-voedingsmiddelen/

Er zijn verschillende categorieën van complexe verbindingen die worden geclassificeerd als voedingsvezels, waaronder: Polysachariden. Lignine. Inuline. Resistent zetmeel. Vezels worden vaak onderverdeeld in twee verschillende soorten: oplosbare en onoplosbare vezels. Oplosbare vezels worden gefermenteerd in de darm, terwijl onoplosbare vezels ...

Vezels | Voedingscentrum

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vezels.aspx

Vezels. Voedingsvezels (vezels) zijn belangrijk voor de gezondheid. Ze dragen bij aan een goede spijsvertering, een verzadigd gevoel na het eten en verminderen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. In groente, fruit, aardappelen, volkorenbrood, ontbijtgranen, peulvruchten en noten zitten veel voedingsvezels.

Lees Hier Alles Over Voedingsvezels - Simpto.nl

https://www.simpto.nl/voeding-dieet/voedingsvezels/

Voedingsvezels zijn een onverteerbare voedingsstof die voornamelijk aanwezig is in plantaardige producten. Vezels worden vaak toegevoegd aan producten, omdat ze zorgen voor een gezonde functie van de darmen en voor het stimuleren de stoelgang. Bovendien is aangetoond dat voedingsvezels het risico op verschillende aandoeningen, zoals hart- en ...

Voedingsvezels | Algemeen | Menselijk Lichaam

https://www.menselijklichaam.nl/algemeen/voedingsvezels/

Voedingsvezels hebben een veelzijdige werking in het spijsverteringskanaal. Ze zijn in staat vocht te absorberen, waardoor de ontlasting zacht en soepel wordt en gemakkelijker het darmkanaal kan passeren. Tevens zorgt dit voor een toename van het volume in de darmen. Dit stimuleert niet alleen de werking van de ingewanden, maar zorgt ook voor ...

Waarom is het belangrijk om voldoende voedingsvezels te eten?

https://www.voedingenkankerinfo.nl/voedingsvezels/

Vanwege de belangrijke positieve eigenschappen van vezels voor de gezondheid wordt aangeraden om elke dag 30-40 gram voedingsvezels binnen te krijgen via bijvoorbeeld volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, ontbijtgranen, groente, fruit, peulvruchten en noten. Drink daarnaast 1,5 tot 2 liter water.

Wat zijn voedingsvezels? - brood

https://www.brood.net/faq/brood-gezondheid/wat-zijn-voedingsvezels/

Wat zijn voedingsvezels? Voedingsvezel is de verzamelnaam voor onverteerbare bestanddelen die voorkomen in plantaardige voedingsmiddelen. Ze zorgen voor een goede darmwerking en een soepele stoelgang. Het is bekend dat voldoende voedingsvezels in de voeding de kans op het ontstaan van hart- en vaatziekten kleiner maakt (bron: Voedingscentrum).

Wat zijn voedingsvezels? | gezondheid.be

https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=3970

Hoe kan je voldoende voedingsvezels innemen? dossier Voedingsvezels zijn voedingscomponenten die niet worden verteerd en geabsorbeerd in de dunne darm van de mens. Zij bereiken dus onverteerd de dikke darm. Zij worden nochtans tot de essentiële voedingsstoffen gerekend omdat zij een positieve invloed hebben op de gezondheid.

Voedingsvezels en het effect hiervan op je lichaam

https://www.optimalegezondheid.com/voedingsvezels/

Totaal aantal voedingsvezels: 9,9 gram vezels per middelgroot stuk fruit met schil. Bijzondere nutriënten: vitamine C, vitamine K, omega-6-vetzuren en kalium. Knapperig, zoet en heerlijk bevatten Aziatische peren niet alleen veel vezels maar zijn ze ook rijk aan omega-6 vetzuren (149mg per portie) wat goed is voor gezonde cellen, je hersenen en je zenuwen.

wat zijn voedingsvezel en wat doen ze met je lichaam? - brood

https://www.brood.net/gezondheid/voedingsstoffen/voedingsvezel/

Brood bevat voedingsvezel. Voedingsvezel is een verzamelnaam voor alle onverteerbare koolhydraten in onze voeding. Ze zorgen ervoor dat de darmen goed werken, zijn belangrijk voor een goede stoelgang en zorgen voor een 'vol gevoel'. Dat is belangrijk voor wie op zijn gewicht wil letten. Daarnaast verminderen ze de kans op het ontstaan van hart ...

Soorten voedingsvezels en hun effect op de gezondheid

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/123614-soorten-voedingsvezels-en-hun-effect-op-de-gezondheid.html

Voedingsvezels zitten vooral in granen, groente, fruit, aardappelen en noten. In dierlijke producten zitten geen voedingsvezels. De gezondheidsraad adviseert volwassenen een dagelijkse inname van 30 tot 40 gram voedingsvezels per dag. Dat is een hoeveelheid die in de praktijk bijna niemand haalt.

Voedingsvezels — Kennisplatform

https://kennisplatform.aardappels.nl/voedingsvezels

Inname van voedingsvezels. Volwassen Nederlanders zouden dagelijks 30 tot 40 gram voedingsvoedingsvezels moeten eten. Het lukt de meeste mensen echter niet om deze aanbeveling te halen. Volwassen Nederlanders eten gemiddeld 20 gram voedingsvoedingsvezels, waarbij de vezelinname van mannen iets hoger is dan die van vrouwen (M=22 g/dag, V=18g/dag).

Voedingsvezels: gunstige effecten, voeding & supplementen met vezels

https://www.supersmart.com/nl/blog/vertering/vezels-wat-doen-ze-in-welke-voedingssupplementen-zitten-ze-s348

Alles over voedingsvezels, de grote weldoeners voor de darm Niet zomaar koolhydraten. De vezels waarover we hier spreken behoren tot de koolhydraten en vallen voornamelijk onder de groep polysachariden.We herkennen vezels aan een bijzondere eigenschap: het lichaam gebruikt ze namelijk zonder ze af te breken en volledig op te nemen.. Er bestaan verschillende soorten vezels (1) : pectine, bèta ...

Voedingsvezels | Hoe krijg je een vezelrijker dieet?

https://arono.nl/voedingsvezels

Waar halen we voedingsvezels vandaan? Als u een man van 50 jaar of ouder bent, moet u streven naar 38 gram voedingsvezels per dag. Als u ouder bent dan 50, moet u streven naar 30 gram voedingsvezels. Voor vrouwen zou 25 gram voldoende moeten zijn, evenals 21 gram voedingsvezels als u ouder bent dan 50. Voedingsvezels zijn er in twee categorieën:

Voedingsvezels: wat zijn vezels, betekenis, waar zitten ze in en functie?

https://www.fitsociety.nl/vezels/

Voedingsvezels. Voedingsvezels, kortweg vezels, spelen een belangrijke rol in de spijsvertering. Ze zijn een verzamelterm voor een bepaalde groep koolhydraten die niet in de dunne darm worden verteerd. Deze verschillende voedingsvezels hebben diverse werkingen in ons lichaam en dragen deels ook bij aan een voldaan en verzadigd gevoel na het eten.

Definitie voedingsvezels | NBC

https://www.nbc.nl/kennis-regelgeving/definitie-voedingsvezels

Daarom geldt voor geïsoleerde en synthetische voedingsvezels een extra wettelijke voorwaarde. Er moet voor de voedingsvezel algemeen aanvaard wetenschappelijk bewijs zijn van een gunstig fysiologisch effect. Pas wanneer dit bewijs er is, mag een geïsoleerde of synthetische vezel onder voedingsvezels worden gedeclareerd en anders niet.

Welke vezels kun je bij darmklachten het beste eten?

https://pdscoaching.nl/welke-vezels-kun-je-bij-darmklachten-het-beste-eten/

Blauwe bessen. 2,4 g. Kiwi. 2,3 g. Tip: Fruit gaat het beste als je het door je yoghurt of salade verwerkt of voorafgaand aan de maaltijd neemt. Fruit na de maaltijd kan namelijk gaan gisten in darmen, wat voor darmklachten kan zorgen. Neem bijvoorbeeld kokosyoghurt met notengranola en rood fruit als ontbijt.

Vezels, een een onmisbaar onderdeel van het dieet?

https://gezondeten.nl/voedingsstoffen/alles-over-vezels

Voedingsvezels binnen aan kankerverwekkende stoffen. Zorg ervoor dat je dagelijks voldoende voedingsvezels binnenkrijgt. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je veel vezels eet je 15% minder kans hebt op darmkanker. Dit effect is al zichtbaar bij een dagelijkse hoeveelheid van 25 gram.

Hoeveel gram voedingsvezels heb je per dag nodig? - DFC

https://dfc.nl/artikelen-database/voeding/voedingsvezels/

Hoeveel voedingsvezels wordt er geadviseerd? In Nederland krijgen jong volwassenen (19-30 jaar) gemiddeld 20 gram voedingsvezels per dag binnen [12]. Het advies is echter 30-40 gram per dag, of 14 gram per 1.000 kcal [13]. Een groot deel krijgt dus minder voedingsvezels binnen dan wordt geadviseerd.

Definitie voedingsvezels - Wat houden voedingsvezels in?

https://professionals.brood.net/gezondheid/voedingsvezels/definitie/

Voedingsvezels zijn koolhydraten die niet verteerd kunnen worden in de dunne darm. Ze komen van nature voor in plantaardige producten, zoals granen, groenten, fruit, peulvruchten en in mindere maten in noten en zaden. Koolhydraten worden ook aangeduid met de naam sachariden. Voedingsvezels vallen onder de verzamelnamen oligosachariden en ...

Zo gezond is het eten van voedingsvezels | SmartVitaal

https://www.smartvitaal.nl/blog/voedingsvezels-gezond

Voedingsvezels zijn een van de voornaamste redenen waarom plantaardig voedsel gezond is. Ze bevorderen de spijsvertering en verminderen de kans op allerlei chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Dat zit zo. Simpel gezegd is een voedingsvezel een onverteerbare koolhydraat die in voedingsmiddelen wordt ...

Vergeet de voedingsvezels niet - Nederland Voedselland

https://www.nederlandvoedselland.nl/artikel/vergeet-de-voedingsvezels-niet/

Voedingsvezels zijn van cruciaal belang voor onder andere onze maag-darmfunctie, darmflora, stofwisseling en immuunsysteem. De aanbevolen hoeveelheid voor een volwassene is dan ook 30 tot 40 gram per dag. Maar uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde volwassene in Nederland minder dan 25 gram per dag binnenkrijgt.

Wat zijn voedingsvezels? | NBC

https://www.nbc.nl/kennis-regelgeving/wat-zijn-voedingsvezels

Voedingsvezels zijn koolhydraten die niet verteerd kunnen worden in de dunne darm. Koolhydraten worden ook aangeduid met de naam sachariden (suikers). Een koolhydraat is opgebouwd uit 1 (monosacharide), 2 (disacharide), enkele (oligosacharide) of veel (polysacharide) sachariden. Monosachariden zijn bijvoorbeeld glucose en fructose.

Voedingsvezels :: Dietistennet

https://dietistennet.nl/gezonde-voeding/voedingsvezels

Voedingsvezels zijn belangrijke stoffen die voornamelijk zorgen voor een goed darmfunctie. Bij onvoldoende voedingvezels kan het zijn dat u last krijgt van complicaties zoals aambeien, obstipatie (verstopping), divertikels (uitstulpingen van de darmwand). Daarom wordt geadviseerd om minimaal 30 gram voedingsvezels per dag binnen te krijgen.

Voedingsvezels - Wikipedia

https://nl.wikipedia.org/wiki/Voedingsvezels

Voedingsvezels. Voedingsvezels, ook wel ballaststoffen, zijn een groep qua aard en werkzaamheid zeer uiteenlopende stoffen van plantaardige oorsprong met als gemeenschappelijke kenmerk dat ze in de dunne darm van de mens niet worden verteerd of opgenomen. Ze komen dus intact aan in de dikke darm.

Makkelijk vezelrijk eten doe je met deze slimme tips | Altijd ALDI

https://www.aldi.nl/altijd/vezelrijk-eten-vezels-volkoren.html

3. Snack met vezels. Tot slot nog een smakelijke tip: snack met vezels! Voedingsvezels zitten namelijk in groenten en fruit, maar ook in noten en granen. Snack je elke dag of om de paar dagen met een handje notenmix, stukjes groenten of vers fruit dan krijg je automatisch meer vezels binnen.

Voedingsvezels - Darmgezondheid

https://www.darmgezondheid.nl/voeding-en-leefstijl/voedingsvezels/

Een gezonde darmflora is goed voor de darmgezondheid. Naast het stimuleren van de goede bacteriën, helpen voedingsvezels ook vocht aan te trekken, waardoor de ontlasting soepel blijft. Dit is gunstig voor een goede stoelgang. Er zijn zelfs aanwijzingen dat vezels een positieve invloed hebben op overgewicht, de bloeddruk en het cholesterolgehalte.

Vezelrijk dieet: complete lijst met voeding rijk aan voedingsvezels ...

https://gezondr.nl/lijst-vezelrijk-eten-voeding-rijk-aan-voedingsvezels/

Hieronder vind je een lijst met vezelrijke voeding & voedingsmiddelen, verdeeld over de categorieën ‘Brood & ontbijtgranen’, ‘Aardappelen, Rijst & Pasta’, ‘Groenten’, ‘Fruit’ en ‘Tussendoortjes’…. 1. Brood & ontbijtgranen kunnen veel voedingsvezels bevatten. Brood en broodvervangers kunnen erg rijk zijn aan vezels.

Vezelrijke voeding: Lijst met 20 producten - Puur Figuur

https://www.puurfiguur.nl/vezelrijke-voeding/

Vezels houden je darmen gezond, stimuleren je spijsvertering en helpen je bij het afvallen. In dit artikel lees je wat de 20 meest vezelrijke producten zijn, die je helpen om gezond en slank te blijven. Volwassenen hebben 30 tot 40 gram voedingsvezels per dag nodig. Groenten, fruit, peulvruchten en granen zijn producten die rijk zijn aan vezels.

/voedingsvezels - Wandel

https://www.wandel.nl/wandelgezondheid/voedingsvezels/

Toiletpraat. Een volwassen man zou dagelijks zo’n 40 gram en een volwassen vrouw 30 gram aan vezels binnen moeten krijgen. Een te kort aan vezels in de voeding kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, zoals hierboven beschreven. Maar een te kort aan vezels (of te weinig drinken) kan ook problemen met de stoelgang opleveren.

Vezelrijke voeding - Maag Lever Darm Stichting

https://www.mlds.nl/gezonde-buik/vezelrijke-voeding/

Vezels die als voedsel dienen voor de goede bacteriën in de darm heten ook wel prebiotica. Niet-fermenteerbare voedingsvezels worden niet afgebroken in de darm. Zij vergroten het volume van de darminhoud. Hiermee bevorderen ze de beweeglijkheid van de darm en zijn ze belangrijk voor een vlotte stoelgang. De meeste vezelrijke voedingsmiddelen ...

De top 12 voedingsmiddelen met de meeste vezels - aHealthylife.nl

https://www.ahealthylife.nl/de-top-12-voedingsmiddelen-met-de-meeste-vezels/

De top 12 voedingsmiddelen met de meeste vezels: 1. Chiazaad – 34,4 g per 100 gram = 98% van de ADH. Chiazaad is afkomstig van een plant uit de lipbloemenfamilie. Munt, basilicum en tijm zijn bekende voorbeelden van dezelfde familie. De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika.

Vezelrijke voeding lijst: een overzicht met ... - Drogespieren.nl

https://drogespieren.nl/gezondheid/vezelrijke-voeding-lijst

Wel goede keuzes zijn onder andere: Brinta: 10 gram vezels per 100 gram. Havermout: 7,5 gram vezels per 100 gram. Roggebrood: 8,5 gram vezels per 100 gram. Volkoren brood: 6,5 gram vezels per 100 gram. Vergelijk dat bijvoorbeeld met witbrood (1,5 gram vezels) of krokante muesli (4 gram vezels en flink wat suiker ).

Vezelrijk eten: een lijst van vezelrijk voedsel - Bell Coaching

https://bell-coaching.com/voeding/waar-zitten-veel-vezels-in-lijst/

Waar zitten veel voedingsvezels in? In dit artikel geven we je handige lijstjes zodat jij makkelijk kunt zien hoe je vezelrijk kunt eten. Dit kan met natuurlijke vezelrijke producten zijn of met bewerkte producten. Je kunt ook zelf je voedingsmiddelen opzoeken in de Nederlands Voedingsstoffenbestand (NeVo). Vezelrijke producten lijst

Voedingsvezels; risico's en klachten bij te weinig vezels en meer

https://www.dietcetera.nl/voedingsstoffen/voedingsvezels/

Voedingsvezels zorgen ook voor een verzadigd gevoel na het eten. Dit wil zeggen dat je door vezels te eten eerder vol zit (verzadigd bent). Dit helpt voorkomen dat er teveel gegeten wordt. Daarom zijn vezels mede belangrijk voor het behouden van een gezond gewicht. Vezels zijn dus onmisbaar in de voeding.

Wat zijn vezels? - Maag Lever Darm Stichting

https://www.mlds.nl/hoe-gezond-is-jouw-buik/artikelen/wat-zijn-vezels/

Wat zijn vezels? Voedingsvezels zijn mini-plantendeeltjes die niet worden verteerd in de dunne darm. Vezels zijn afkomstig uit de celwand van planten en komen daarom voor in plantaardige producten, zoals volkorenproducten, groenten en vruchten. Onze dunne darm kan deze plantendeeltjes niet verteren, waardoor ze in de dikke darm terechtkomen.

Oplosbare vezels: 20 Gezonde Voedingsbronnen - Human Nature

https://gohumannature.com/oplosbare-vezels/

Voedingsvezels zijn de plantaardige koolhydraten die het lichaam niet kan verteren. Oplosbare vezels zijn essentieel voor je darmen en algemene gezondheid. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid oplosbare vezels is 25 gram voor vrouwen en 38 gram voor mannen. Echter, de meeste mensen halen dagelijks maar 50% van hun ADH.

Waarom zijn vezels belangrijk? | Gezondheidsnet

https://www.gezondheidsnet.nl/stoelgang-en-spijsvertering/waarom-zijn-vezels-belangrijk

Voedingsvezels hebben een gunstige werking op het slechte cholesterol in je bloed. Met een goede cholesterolgehalte heb je minder kans op hart- en vaatziektes. Vezels zorgen voor een langer gevuld gevoel. Ze leveren geen calorieën, maar wel vulling in je maag. Dit is vooral belangrijk als je aan het afslanken bent.

Alles over vezels - Darmgezondheid

https://www.darmgezondheid.nl/nieuws-alles-over-vezels/

De hoeveelheid voedingsvezels lijkt een van de belangrijkste factoren te zijn voor de samenstelling en de diversiteit van het microbioom. Het westerse dieet wordt gekenmerkt door veel dierlijke eiwitten, vetten, suiker en een laag gehalte aan vezels. Dit dieet is geassocieerd met een hogere kans op metabole aandoeningen.

Hoeveel vezels heb je per dag nodig en waar zitten veel vezels in?

https://fitchef.nl/blog/voedingsstoffen/vezels-per-dag

Zoals gezegd heb je gemiddeld 30 tot 40 gram voedingsvezels per dag nodig om je darmen in optimale staat te houden. Dat is flink wat: in een volkoren boterham zitten bijvoorbeeld pas 2,5 gram. Je komt er dus niet als je één gezond ontbijtje eet en het daar bij laat.

Vezelrijk voedsel: vezelrijke voeding voor goede stoelgang

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/103603-vezelrijk-voedsel-vezelrijke-voeding-voor-goede-stoelgang.html

Voedingsvezels zijn onverteerbare bestanddelen in plantaardige producten, zoals groenten, fruit en peulvruchten. Vezelrijke voeding is nodig voor een goede stoelgang. Voedingsvezels helpen om obstipatie te voorkomen en ze verlichten de klachten van diverticulose en aambeien en ze verkleinen mogelijk de kans op darmkanker.

Voedingsvezels zijn gezond! 8 tips om meer vezels te eten

https://basislifestyle.nl/alles-over-vezels-in-voeding/

De 8 makkelijkste manieren om meer vezels binnen te krijgen. Eet koolhydraten uit onbewerkte voeding. Denk aan fruit, peulvruchten, volkorengranen en zetmeelrijke groenten. Voeg groenten toe aan elke maaltijd. Met het eten van meer groenten kan je op een makkelijke manier de vezelinname verhogen.

Voedingsvezels: De feiten op een rij | Voedingsinfo NICE

https://www.nice-info.be/nutrinews/voedingsvezels-de-feiten-op-een-rij

Voedingsvezels met prebiotische werking lijken de absorptie van sommige mineralen zelfs te bevorderen. Algemeen kan men stellen dat een voeding arm aan voedingsvezel op lange termijn meer negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid dan een voeding rijk aan voedingsvezel (10).

Het verschil tussen oplosbare en onoplosbare vezels

https://www.gezondheidsnet.nl/groente-en-fruit/het-verschil-tussen-oplosbare-en-onoplosbare-vezels

In graanproducten en groenten zitten veel onoplosbare voedingsvezels. Specifieke voorbeelden zijn zemelen, tarwemeel, erwten, bonen en kool. Tips bij vezels. Het Voedingscentrum adviseert om per dag 30 tot 40 gram vezels te eten, maar de gemiddelde Nederlander komt daar niet aan. Als je meer vezels wilt gaan eten, doe dit dan geleidelijk.

Hoe krijg ik voldoende vezels binnen? | Voedingscentrum

https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoe-krijg-ik-voldoende-vezels-binnen-.aspx

Voedingsvezels (vezels) zijn belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering. Ze dragen ook bij aan een verzadigd gevoel na het eten. En ze verminderen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Er zijn verschillende typen vezels met allemaal andere eigenschappen.

Voedingsvezels zijn onverteerbare koolhydraten voor het lichaam

https://www.voedingswaardetabel.nl/watiswat/voedingsvezels/

Voedingsvezels. Een duidelijke definitie voor voedingsvezels bestaat niet. Vroeger omschreef men voedingsvezels als alle voor het menselijk lichaam onverteerbare polysachariden ( koolhydraten ), die dus geen energie leverden. Recentelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze veronderstelling niet geheel juist is.

Psylliumvezels: oorsprong, effecten en voedingswaarden

https://www.foodspring.nl/magazine/psylliumvezels

Psylliumschillen geven ook slijm af in het maagdarmkanaal. Deze slijmstof is een lichaamsvloeistof – vergelijkbaar met wat uit je neus komt – en wordt uitgescheiden in het spijsverteringskanaal om te helpen bij de functie ervan. De buitenste laag van de psylliumschillen bestaat uit polysacchariden (lange-keten suikers).